Daylight and a volumetric transparency are prioritized to clarify and organize the interior and exterior public circulation spaces.

Images

COMPLETED STRUCTURE

DAYTIME VIEW OF THE ENTRY

THE INTERIOR SIDE WALLS BROADCAST THE THRESHOLD ACTIVITY

INTEGRATED LIGHTING WITHIN SIDEWALLS

THE VOLUME IS ELUCIDATED BY LIGHTING WITHIN THE SIDEWALLS

DISTRICT PLANNING CONCEPT FOUNDED ON LIGHT

ARTICULATING A WIDER CIRCULATION CONCEPT WITH LUMINOUS ENTRIES

PHYSICAL MODEL OF BRYAN CENTER ENTRY

STEEL BEING PRE-ASSEMBLED BY FABRICATOR

CLADDING INTERIOR AND EXTERIOR OF STRUCTURE

THE VOLUME EMBODIES A HEIGHTENED PRESENCE OF THE SKY

THE CLADDING AND ADDITION ARE RESPONSIVE TO CHANGING LIGHT CONDITIONS
 

THE CLADDING AND ADDITION ARE RESPONSIVE TO CHANGING LIGHT CONDITIONS

Description

Architecture Operations D.P.C. and James Carpenter Design Associates’ design concept for the Bryan Center Entry Additions draws on the planning work and the design principles established by ArcOPs / JCDA and other key participants for the revitalized West Union District. The entry volumes, one of which is completed and which received the 2016 North Carolina AIA Honor Award, articulate the primary circulation corridor of the building interior and of the exterior plaza. The increased vertical scale provides greater visibility while the steel and glass structure links the Bryan Center and the other new contemporary additions in the West Union District.

The entry merges improved functionality, performance and a heightened sense of transition. The entry was widened and a second set of vestibule doors eliminated to reduce bottle necks and improve accessibility.  The volume of the entry is emphasized by its responsive levels of transparent, diffusing and reflective surfaces. These surfaces together create a volume of sky through which the contrasting passage of students is manifested. Artificial light is incorporated within the structure to create a subtly glowing beacon signalling the twenty four hour operations of the Bryan Center.

AWARD: 2016 North Carolina AIA Honor
Project Cost: $3,600.000
Project Area: 1,000 sq ft (interior and exterior)
Project Scope: New entry and supporting systems for an existing building
Project Duration: Fall 2012 – Summer 2015
Client: Duke University
Architect: Architecture Operations D.P.C.
Artist: James Carpenter Design Associates Inc.
Structural Engineer: Stutzki Engineering Inc.
MEP Engineer, Fire Protection: Sud Associates
Lighting Design: Tillotson Design Associates
General Contractor: Romeo Guest Associates Inc.

Video

Activity in and out of the Bryan Center through the building's new addition.