This structural glass pavilion is responsive its urban site along the river and optically and climatically emulates a protected forest grove.

Images

THE PAVILION HAS A TRANSLUCENT PRESENCE

PAVILION HAS A LUMINOUS PRESENCE DAY AND NIGHT

PAVILION'S NIGHT TIME PRESENCE

STRUCTURAL GLASS COLUMNS ORGANIZE CIRCULATIN AND POINTS OF REST

PHYSICAL STUDY MODEL

PAVILION ANCHORS ELEVATOR CORE TO SUBTERRANEAN PARKING

AERIAL VIEW OF SITE

SUBTERRANEAN PARKING GARAGE ELEVATOR CORE

PAVILION EXPLODED AXONOMETRIC

ROOF AXONOMETRIC

SITE PLAN

STRUCTURAL GLASS COLUMNN LAYOUT

GLASS COLUMN EXPLODED AXONOMETRIC

GLASS COLUMNS WITH INTEGRATED SEATING, LIGHTING AND HEATING

PHYSICAL MODEL STUDYING COLUMN CLUSTERING, SEATING AND CIRCULATION

THE EXISTING CONCRETE ELEVATOR CORE IS CLAD WITH OPERABLE PANELS FOR THE KIOSKS

Description

The ‘Luminous Grove’ emerges from the open space of the Soumen Pankki Plaza, maintaining and embedding within its layers a sense of the plaza’s open sky and light reflected off the Tammerkoski River. The plaza is colonized by luminous clusters of glass columns, with integral lighting and radiant heating, and a luminous canopy which collectively form a protected space. Like a forest grove, this public space provides a variety of micro-environments and microclimates within its footprint. Groups or the individual passerby can seek public or secluded points within the Luminous Grove, choosing to be exposed to, or protected from, the sun and breezes.

The clustering of glass columns imply the pavilion’s boundaries but also the multiplicity of spatial boundaries found in forest groves. Meanwhile the existing concrete elevator core anchors the required program including the news stand, ice cream service and architectural information. The form of the columns is determined by their use in relationship to one another to create a self-bracing matrix. This clustering of columns also allows us to provide for a very intriguing type of seating, linking the columns together, allowing individuals or small groups to be protected from the winds while sitting (in winter) next to a radiant heat source.

Project Budget: N/A
Project Area:
Project Scope: Pavilion Competition
Project Duration: 2011
Client: City of Tampere, Finnpark, Tampere University of Technology, Glaston and GPD
Designer: James Carpenter Design Associates Inc. (James Carpneter and Reid Freeman)
Engineer: Eckersley O’Callaghan